Wat is een lijfrente precies

Wanneer je overweegt om een lijfrenteverzekering af te sluiten, dan is het belangrijk om eerst te weten wat het begrip 'lijfrente' precies inhoudt. En waar je het voor kunt gebruiken. Immers; pas wanneer je weet wat het precies is en wat je ermee kan, kan je op zoek gaan naar een lijfrente die bij je past. Dus: wat is een lijfrente precies?

Een verzekering op een "lijf"

Een lijfrenteverzekering dankt z'n naam aan het feit dat er een verzekering wordt afgesloten op een 'lijf', een leven dus. Met deze verzekering zorg je voor een extra inkomen voor het moment waarop je dat het meest nodig hebt, bijvoorbeeld net na je pensioen. Of om eerder te kunnen stoppen met werken.

Om dit extra inkomen te realiseren, betaal je premie aan de verzekeringsmaatschappij waarbij je de lijfrente afsluit.

Periodieke of eenmalige inleg

Deze premiebetaling kan eenmalig zijn (koopsompolis), maar ook periodiek, dus eens per maand, per kwartaal of per (half)jaar. De periode waarin de premie wordt betaald, wordt de opbouwfase genoemd. Je legt hierbij geld opzij om uitkeringen op een later moment te garanderen.

Een waarschuwing is wel op z'n plaats: als je in de tussentijd komt te overlijden, is alle winst voor de verzekeringsmaatschappij: je betaalde premie is dan weg. Wil je de lijfrente uitkering aan je nabestaanden ten goede laten komen,overweeg dan om meerdere levens te verzekeren.

Na de opbouwfase

Na de opbouwfase, waarin je periodiek of eenmalig premie betaalt, volgt de periode van het 'cashen', oftewel de uitkeringsfase. Je kan er voor kiezen om een vrijkomende lijfrente in het geheel ineens uit te laten keren, maar dit is fiscaal gezien over het algemeen niet aan te raden.

Je betaalt namelijk over het gehele bedrag inkomstenbelasting en loopt daarnaast een behoorlijke kans ook te maken te krijgen met vermogensrendementsheffing. Dit is een oplopende heffing op al je vermogen dat boven de vrijstellingsgrens (€ 30.846 voor alleenstaanden en € 61,692 voor gehuwden. Stand 2020) uitkomt.

Kies voor periodieke uitbetaling

Tenzij je écht in financiële nood zit, is het verstandiger om na de opbouwfase te kiezen voor een gefaseerde uitbetaling. Heb je je de extra uitkering daarentegen na de opbouwfase nog steeds niet nodig (bijvoorbeeld omdat je plannen gewijzigd zijn en je toch langer wilt blijven werken), dan kan je er ook voor kiezen om je lijfrente te laten doorgroeien.

Ook kan je het bedrag van je lijfrente overdragen naar een andere bank of verzekeraar, bijvoorbeeld omdat deze een hogere uitkering biedt, minder risico's of flexibeler voorwaarden. De keuze is aan jou.

Waarom een lijfrente?

Een lijfrente opbouwen kan in sommige gevallen fiscaal voordelig zijn, omdat je in aanmerking kunt komen voor belastingaftrek. Dit is echter wel gebonden aan bepaalde voorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *