Verziilver je goudenhanddruk

Ook al mopper je misschien bij tijd en wijle op je baan en/of je werkgever, voor de meeste mensen is het behoorlijk schrikken wanneer hun baan ophoudt te bestaan. Of wellicht blijft je functie wel bestaan, maar lig je dusdanig in de clinch met je werkgever dat de  arbeidsverhoudingen voorgoed verstoord zijn.

Of je nu individueel of collectief ontslagen wordt: in de meeste gevallen kan en mag je rekenen op een gouden handdruk, oftewel een ontslagvergoeding. die tegenwoordig ook transitievergoeding wordt genoemd. Vraag is alleen: wat ga je daarmee doen?

Wanneer je een ontslagvergoeding krijgt, zijn er vervolgens verschillende mogelijkheden die je hiermee kunt benutten. Welke mogelijkheid voor jou het meest gunstig is, hangt uiteraard af van je eigen wensen én van de hoogte van de gouden handdruk.

Met een paar duizend euro kan je immers een stuk minder dan met een halve ton. Dreigt je ontslag eraan te komen maar heb je geen idee hoe hoog de ontslagvergoeding is die je mag verwachten, dan kan je alvast een kleine berekening maken op grond van de kantonrechtersformule.

Gouden handdruk De kantonrechtersformule bevat drie factoren: het gewogen aantal dienstjaren (A), het gemiddeld bruto maandsalaris (B), en de correctiefactor (C). De correctiefactor (C) is een subjectieve waarde, de factoren A en B daarentegen liggen uiteraard vast. Met behulp van de kantonrechtersformule kan je een kleine indicatie verkrijgen met betrekking tot je ontslagvergoeding: vermenigvuldig A met B en vervolgens met C. Bij ‘neutraal’ ontslag, dus zonder dat dit sterk aan een der partijen te wijten is, is de correctiefactor 1 en je ontslagvergoeding dus de uitkomst van A maal B.

Mogelijkheden met een gouden handdruk

Met een gouden handdruk, tegenwoordig ook wel transitievergoeding genoemd, kun je in principe drie dingen doen:

  1. Je kan ervoor kiezen om het bedrag direct uit te laten keren, maar fiscaal gezien is dit meestal niet de meest gunstige oplossing. De kans is namelijk groot dat de gouden handdruk (gedeeltelijk) valt in de hoogste belastingschijf, zodat je maar liefst 51,95% aftikt.
  2. Je kunt de vergoeding aanwenden voor de aankoop van lijfrente of koopsompolis. Wel is het dan zo dat in eerste instantie de werkgever de loonbelasting zal inhouden. Wanneer je echter in hetzelfde jaar tot aankoop overgaat, dan kan je dit weer met de inkomstenbelasting verrekenen.
  3. Je kan de vergoeding aanwenden voor cursus of opleiding Over het bedrag wat daaraan besteed wordt, betaal je geen belasting.

In het verleden, tot 2014, kon je nog kiezen voor een stamrechtspaarrekening of stamrecht BV. Deze mogelijkheid bestaat echter niet meer. Wel is het zo dat een stamrecht bv opgericht voor deze datum gewoon kan blijven bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *