Pensioensparen

 

Pensioensparen is een manier van sparen met als doelstelling extra vermogen op te bouwen ter aanvulling op uw pensioen. Gezien de onzekerheid met betrekking tot de pensioenleeftijd en de daar bijbehorende hoogte van de AOW is sparen voor je pensioen, in de vorm van pensioensparen of een lijfrente, iets wat zeker de overweging waard is. 

Afhankelijk van uw leeftijd kunt met pensioensparen een aanzienlijk bedrag opbouwen zonder dat u hiervoor grote bedragen opzij hoeft te zetten. Begint u hiermee op jonge leeftijd dan zal het eindbedrag waarover u kunt beschikken u positief verrassen. U kunt niet vroeg genoeg beginnen met het zeker stellen van uw oude dag.

Pensioentekort

Is er in uw situatie bovendien sprake van een pensioentekort, dan zijn er ook nog eens aantrekkelijke fiscale regels waarvan u gebruik kunt maken. In dat geval kunt u namelijk (tot bepaalde hoogte) de jaarlijkse inleg van uw inkomen aftrekken, zodat u hier geen inkomstenbelasting over hoeft te betalen.

Bovendien valt het vermogen dat u opbouwt met pensioensparen buiten box 3, zodat u hier geen vermogensbelasting over hoeft te betalen. Heeft u een pensioentekort, dan is pensioensparen zeker een goed idee. De vorm van sparen kunt u zelf bepalen. U kunt kiezen voor een beleggingsrekening of een spaarrekening. De hoogte van het pensioentekort bepaalt hoeveel belasting u per jaar kunt besparen.

Een klein verschil in de rente die u ontvangt kan over een lange termijn toch een behoorlijk verschil gaan maken. Zeker als het totale bedrag van het pensioensparen toeneemt. Zorg er dus altijd voor dat u kiest voor de hoogste rente.

Het geld komt vrij na uw pensioen

Om gebruik te kunnen maken van de fiscale voordelen gelden er we een aantal regels. Zo kunt u pas weer beschikken over uw geld op het moment van pensionering. Heeft u toch uw geld eerder nodig, dan dient u alsnog de inkomstenbelasting te voldoen. Bereken dus goed wat voor u het bedrag is wat u kunt missen en dus kunt gaan sparen.

Op het moment dat u de AOW leeftijd bereikt kunt zelf beslissen wat u met het gespaarde bedrag wilt doen. Houdt er echter wel rekening mee dat u belasting over de uitkering betaalt..Daarom kiezen veel mensen voor een periodieke uitkering, om te voorkomen dat er in één keer met de belastingdienst moet worden afgerekend, wat in veel gevallen zal leiden tot het hoogste tarief. Spreiding van de bedragen zal er vaak toe leiden dat er een lager belastingtarief geldt.

Pensioensparen is geen verzekering

Pensioensparen verschilt ten opzicht van een lijfrenteverzekering in het feit dat er geen verzekering aan verbonden is. Wat je hebt opgebouwd is van jou. Kom je te overlijden dan komt dit bedrag ten gunste van je nabestaanden.

Het voordeel is dat je niet de hoge kosten en de verzekeringspremies hoeft te betalen. Het nadeel is dat bij overlijden binnen een niet al te lange termijn er nog niet veel geld zal zijn opgebouwd.

Wat de beste optie is, is voor iedereen anders. Laat u eens voorlichten door een bank.