Lopende lijfrente bij lage rente

De meeste mensen die vandaag de dag een lijfrenteverzekering afsluiten, doen dit omdat zij op deze wijze op een later moment willen profiteren van wat extra financiële armslag. Een lijfrenteverzekering afsluiten is dan ook een prima manier om je gouden handdruk te verzilveren of om je als ZZP’er te verzekeren van een goed pensioen. Maar hoe zit dat met hen die in het verleden een lijfrente hebben gekocht en dus een lopende lijfrente hebben.

Lage renteOnder de babyboomers zijn behoorlijk veel mensen te vinden bij wie de lijfrente binnenkort expireert. Komt de lijfrente eenmaal vrij, dan heb je als begunstigde eigenlijk maar twee opties: souperen of verder sparen. Maar is souperen vandaag de dag wel zo voordelig? Periodiek uit laten keren van de opgebouwde lijfrente betekent immers dat er door de verzekeraar rekenrente wordt vergoed, rente die vandaag de dag historisch laag ligt. Dit kan, zeker op lange termijn, behoorlijk pijn doen aan de portemonnee: een rekenrente van 8% levert misschien een jaarlijkse uitkering van 5000 euro op, terwijl een rente van maar 0,5% de teller doet stokken op de helft, oftewel 2500 euro. Levenslang!

Lopende lijfrente: levenslang geld mislopen?

Levenslang geld laten liggen omdat de rente momenteel zo laag staat, je hebt ongetwijfeld leukere dingen te doen. Daarom is het wellicht verstandig om te kijken of je het geld van een expirerende lijfrente momenteel werkelijk zo hard nodig hebt. Kan je het je permitteren om de lijfrente niet uit te laten keren, maar in plaats daarvan nog even verder te sparen? Dan kan dit een prima manier zijn om je geld te parkeren in afwachting van betere tijden. Let op: dit kan lang niet altijd bij de verzekeraar waarbij je de lijfrenteverzekering hebt afgesloten. Offertes opvragen, informatie inwinnen en navraag doen naar de diverse (on)mogelijkheden is dan ook het devies. Haal het meeste uit jouw lopende lijfrente!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *