Lijfrente omzetten naar banksparen

Ben je in het bezit van een lijfrente, maar zou je deze liever omzetten naar banksparen? Dat kan. Een lijfrente omzetten naar banksparen is in de praktijk vrij eenvoudig te regelen. Het zijn eigenlijk financiële producten die veel gelijkenis vertonen. 

Wel zijn er een aantal aspecten waar je goed over na dient te denken. En ook bij de daadwerkelijke uitvoering van een lijfrente omzetten naar banksparen zijn er een aantal zeer belangrijke aspecten waar je jezelf aan dient te houden. 

Doe je dit niet goed, dan kunnen de gevolgen enorm zijn.

Voortijdig een lijfrenteverzekering stopzetten

Het stopzetten van de betalingen die je doet voor een lijfrenteverzekering is vaak mogelijk.  Zonder dat er hier verder nadelige gevolgen aan zijn gebonden. 

Het opnemen van het geld wat je al ingelegd hebt bij jouw lijfrenteverzekering is een ander verhaal. De voorwaarden waartegen je tussentijds de lijfrente kunt opnemen zijn bijna altijd erg nadelig. 

Standaard worden hiervoor hoge kosten in rekening gebracht. Dit maakt het eigenlijk direct erg onaantrekkelijk om dit te gaan doen. Van hetgeen je per maand hebt ingelegd blijft dan vrij weinig over.

Komt de lijfrente binnenkort vrij?

Heb je de AOW leeftijd bereikt, of bereik je deze binnenkort, dan kan een lijfrente omzetten naar banksparen wel interessant worden. 

Je kan dan het vrijgekomen lijfrentekapitaal op een bankspaarrekening laten storten. En vervolgens kun je dan verder sparen en een hoger pensioen opbouwen, voor in de toekomst, in de vorm van een hoger aanvullend pensioen.

Eigenlijk is het enige wat je dient te doen het opeen van een bankspaarrekening waarop je het geld laat storten. Let er wel op dat dit geen gewone spaarrekening is maar een echte bankspaarrekening. 

Als je dit aangeeft bij de bank of verzekeraar waar je deze rekening wilt openen, dan zal dit verder geen problemen opleveren.

Waarom zou je gaan banksparen?

Een overweging kunnen de kosten zijn. Indien je een bankspaarrekening opent waarbij er lagere kosten in rekening worden gebracht dan bij de lijfrenteverzekering, dan kan dit interessant zijn. 

Daarnaast kan het zo zijn dat op het moment dat het lijfrentekapitaal vrijkomt, dat je dan eigenlijk nog verder zou willen sparen. 

Bijvoorbeeld omdat het moment dat je stopt met werken nog een aantal jaren duurt. Op dat moment heb je waarschijnlijk het geld nog niet echt nodig. 

Aangezien het jaar waarin je pensioen en AOW gaat ontvangen steeds verder vooruitgeschoven, is dit niet ondenkbaar.

Maar misschien ook gewoon omdat je in de toekomst een hogere toelage wilt laten uitkeren.

Overdragen van kapitaal via een kapitaaloverdracht

Het is uitermate belangrijk dat het geld rechtstreeks van de lijfrente op de bankspaarrekening wordt gestort. 

Laat nooit het geld eerst op een eigen bankrekening storten en dat je het dan vervolgens zelf doorstort naar de bankspaarrekening. 

In dat geval zal de belastingdienst het namelijk zien als een afkoop van de lijfrente. Niet alleen zal dan het bedrag in één keer worden belast, er zal dan ook nog revisierente in rekening worden gebracht. 

Op die manier zal je dan in één keer een groot gedeelte van het opgebouwde kapitaal aan de belastingdienst dienen af te dragen.

Denk absoluut niet dat je dit wel even kan doen en dat je het wel kan uitleggen aan de belastingdienst. In de praktijk zal dit echt niet werken.

Om het op de juiste manier te doen, dien je een verzoek tot kapitaaloverdracht in te dienen bij de bank of verzekeraar waar je de lijfrente hebt afgesloten. Een financieel adviseur kan dit eenvoudig voor jou regelen.

De kosten bij het openen van een bankspaarrekening

Vergeet ook niet dat het openen van een nieuwe bankspaarrekening niet gratis is. Er zullen bijvoorbeeld vaak advieskosten, afsluitkosten en zelfs bemiddelingskosten in rekening worden gebracht. 

Dit is zelfs het geval als al het uitzoekwerk en vergelijken zelf hebt gedaan. Banksparen vergelijken is niet alleen vergelijken op basis van de hoogste rente, het is het dus ook van belang om te vergelijken op basis van de kosten die in rekening worden gebracht.

We helpen je op onze website alleen met algemene informatie en eigen opinies. Wij adviseren of bemiddelen niet. Wel kan je een lijfrente direct afsluiten, of bankspaarrekening openen, bij verschillende aanbieders die op onze website zijn vermeld.