lijfrente of koopsompolis

Met het afsluiten van een lijfrenteverzekering leg je een spaarpotje aan voor de toekomst, bijvoorbeeld voor het moment waarop je wilt stoppen met werken. In tegenstelling tot bij traditioneel banksparen, zijn de betaalde premies voor de lijfrente in veel gevallen aftrekbaar voor de belasting. Dit is dan ook meteen één van de redenen waarom mensen graag gebruikmaken van de mogelijkheid van het afsluiten van een lijfrenteverzekering. Ook bij de koopsompolis is de ingelegde premie onder bepaalde condities fiscaal aftrekbaar. Maar waarin verschilt een lijfrenteverzekering dan van een koopsompolis? En welke variant moet je kiezen, lijfrente of koopsompolis?

De termen ‘koopsompolis’ en ‘lijfrenteverzekering’ worden vaak door elkaar heen gebruikt. Niet zo verwonderlijk, want inhoudelijk zijn er eigenlijk geen verschillen te vinden. Het enige onderscheid dat er te maken valt tussen een koopsompolis en een lijfrenteverzekering, is de wijze waarop de premie betaald wordt. Bij een lijfrenteverzekering geschiedt de premiebetaling namelijk periodiek, dat wil zeggen dat er maandelijks een bepaald bedrag wordt ingelegd. Bij de koopsompolis daarentegen wordt de premie in één keer in het geheel voldaan. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien wat ongunstiger voor wat betreft de fiscale aftrek (je kan het bedrag immers maar één keer aftrekken, in plaats van enkele jaren achter elkaar een lager bedrag aan periodieke inleg), maar in de praktijk blijkt het nagenoeg geen verschil te maken.

Soorten koopsompolis

Lijfrente of koopsompolisEr zijn verschillende soorten koopsompolissen te vinden. Omdat het bij het afsluiten van een koopsompolis vaak om behoorlijke bedragen gaat (een koopsompolis van € 15.000,= is vaak nog aan de lage kant), is het belangrijk om te weten welke vormen er zijn en welke koopsompolis het beste bij je past. Zo zijn er de:

  • Koopsompolis bij leven;
  • Koopsompolis bij leven, met restitutie bij overlijden;
  • Koopsompolis gemengde verzekering;
  • Koopsompolis op beleggingsbasis;
  • Koopsompolis op garantiebasis.

De eerste drie vormen zeggen iets over de begunstigden van de uitkering, de laatste twee iets over de hoogte ervan.

Bij een koopsompolis bij leven wordt aan het einde van de looptijd alleen uitgekeerd wanneer de begunstigde op dat moment nog in leven is. Kom je voortijdig te overlijden, dan vervalt de inleg aan de verzekeringsmaatschappij. Je erfgenamen hebben in dat geval dus niets aan de koopsompolis (en jijzelf uiteraard ook niet). Bij een koopsompolis bij leven, met restitutie bij overlijden komt de inleg wél ten gunste van je erfgenamen. Bij een koopsompolis voor de gemengde verzekering blijven je erfgenamen evenmin met lege handen achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *