Lijfrente en inflatie

Stel je voor: je hebt jarenlang zuinig geleefd, iedere euro die je kon missen opzijgezet voor later. Later, de tijd waarin het grote genieten kan beginnen. Maar de tand des tijds knaagt rustig verder en alles wordt steeds minder waard, dus ook je geld. Was 100 euro in de tijd dat je het oppotte nog veel geld, jaren later kan diezelfde 100 euro misschien maar net genoeg zijn voor een rondje boodschappen. Inflatie, noemt men dat. De grote schrik van iedereen met een spaarpot. En hoe zit dat met lijfrente en inflatie?

Geldontwaarding oftewel inflatie kan harder oplopen dan je denkt. Met een eenvoudig rekenvoorbeeld kan je dit verduidelijken. Stel je voor dat je een lijfrente uitkering hebt die netto € 500,= per maand uitkeert. Met een inflatie van 2% per jaar, is diezelfde 500 euro over 10 jaar nog maar € 408,= waard. En daarnaast heb je natuurlijk ook nog de spaarbelasting ofwel vermogensbelasting, die op dit moment hoger is dan de rente die je ontvangt. Op die manier verdampt je geld nog sneller. Inflatie

Naarmate de tijd verstrijkt, zie je je geld verdampen als sneeuw voor de zon: na 20 jaar krijg je slechts € 334,= per maand in handen. Nou ja, niet letterlijk, natuurlijk. De uitbetaling van de 500 euro per maand blijft gewoon doorlopen, alleen kan je met 500 euro steeds minder. Dit probleem kan je opvangen door te kiezen voor een lijfrente die wordt aangepast aan de inflatie. Dit wordt indexering genoemd.

Lijfrente met of zonder indexatie?

Bij het afsluiten van een lijfrente heb je verschillende keuzemogelijkheden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je lijfrente af te sluiten op twee personen, zodat je partner na jouw overlijden niet met lege handen achterblijft. De keuze tussen een lijfrente met of zonder indexatie, is er ook één die je zal moeten maken. Kies je voor een lijfrente die geïndexeerd wordt, dan heb je een waardevast product in handen. Zeker wanneer je lang leeft (maar ja, wie weet dat op voorhand?) is de uitkering uiteindelijk veel hoger dan bij een lijfrente zonder indexering. Daar staat tegenover dat de lijfrente-uitkering de eerste jaren lager zal zijn, iets waar lang niet iedereen zich in kan vinden- zeker omdat dit meestal juist de jaren zijn waarin je nog goed van lijf en leden bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *