Lijfrente en het depositogarantiestelsel

DepositogarantiestelselHet afsluiten van een lijfrente kan een goede manier zijn om je inkomen aan te vullen of je pensioengat te dempen. Uiteraard wil je dan wel de zekerheid dat je geld in goede handen is. Want wat gebeurt er met je lijfrente of koopsompolis wanneer de verzekeringsmaatschappij failliet gaat? Blijf je op zo’n moment als consument met lege handen achter, of zijn er mogelijkheden om (een deel van) je inleg terug te krijgen?

Om consumenten te beschermen tegen de gevolgen van het ‘omvallen’ van banken, is het zogenoemde depositogarantiestelsel in het leven geroepen. In eerste instantie was het garantiestelsel redelijk karig te noemen: alleen de eerste € 20.000,= van het vermogen was voor 100% gegarandeerd, de daaropvolgende € 20.000,= slechts voor 90%. Bij een tegoed van € 40.000,= was dus  38.000,= (100% van 20.000 + 90% van 20.000) effectief gegarandeerd. Bezat je meer dan € 40.000,=, dan had je bij het omvallen van je huisbank dus flink het nakijken.

Sinds oktober 2008 is dit veranderd: onder het huidige depositogarantiestelsel is de eerste € 100.000,= volledig gegarandeerd. Dit geldt ook voor houders van een en/of-rekening: zij krijgen ieder, dus per persoon, een vergoeding van maximaal € 100.000,=. Een veilig gevoel voor trouwe spaarders dus, maar: let op bij lijfrentes!

Lijfrente en het depositogarantiestelsel

Veel mensen denken, dat ook lijfrentes onder het depositogarantiestelsel vallen. Maar ís dat wel zo? Het depositogarantiestelsel geldt immers voor alle banken die onder toezicht staan van de De Nederlandsche Bank (DNB). Een lijfrenteverzekering wordt echter niet afgesloten bij een bank, maar bij een verzekeringsmaatschappij. Alleen bij een bancaire vorm van lijfrente (banksparen) valt het gespaarde saldo onder het depositogarantiestelsel. Sec gezien zou je bij het failliet gaan van je verzekeringsmaatschappij dus met lege handen kunnen achterblijven, hoewel het in de praktijk meestal wel meevalt. Gedwongen overname door een andere verzekeraar en hiermee hooguit het verlies van een gedeelte van je opgebouwde kapitaal, is een realistischer scenario.

Realistische risico’s

Gelukkig vallen in Nederland niet dagelijks banken om. Ook met de faillissementen van verzekeringsmaatschappijen valt het allemaal meer dan mee. Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat je alle rampscenario’s geheel terzijde moet schuiven, maar blijf wel met beide benen in de werkelijkheid staan: een lijfrenteverzekering of koopsompolis waarbij je geen aanspraak kan maken op het depositogarantiestelsel is niet iets om hele nachten van wakker te liggen, maar wel een factor om rekening mee te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *