Lijfrente afkopen tegen lager belastingtarief

Met een lijfrenteverzekering zorg je voor extra inkomen op het moment dat je dat het hardst nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je eerder wilt stoppen met werken, of omdat je een pensioengat te dichten hebt. Hiertoe betaal je premie aan de bank of verzekeraar waarbij je de lijfrente afsluit. Je kan kiezen voor een periodieke betaling in de vorm van banksparen of een verzekering, maar ook voor premiebetaling ineens (koopsompolis). Dit laatste wordt vaak gedaan wanneer iemand een hoop geld ineens te besteden heeft, zoals bijvoorbeeld bij een gouden handdruk. Maar wat als je een eenmaal afgesloten lijfrente wilt beëindigen? De lijfrente afkopen?

Voortijdige beëindiging van de lijfrente is beter bekend onder de naam afkoop. Afkopen is mogelijk, maar hou er echter wel rekening mee dat dit  financieel gezien meestal niet gunstig is: in de meeste gevallen betaal je én een boete aan de verzekeringsmaatschappij, én het maximale belastingtarief van 51,95 procent. Ook moet je 20 procent revisierente betalen aan de belastingdienst.
Het volledige bedrag wat je laat uitkeren bij het afkopen van een lijfrente wordt in dat jaar meegenomen in jouw belastingaangifte. Aangezien Nederland een progressief belastingstelsel heeft, zal de kans groot zijn dat een gedeelte van jouw inkomen belast gaat worden in het hoge belastingtarief.
Hierdoor zal je uiteindelijk maar een fractie van de waarde van je lijfrentepolis in handen krijgen: reken op zo’n 28 procent. Denk er dus goed over na voordat je besluit een lijfrente af te kopen.

Gunstiger regeling voor kleine lijfrentes

Voor mensen met een kleine lijfrente is de belastingdienst gelukkig wat milder: deze lijfrentes kunnen worden afgekocht tegen een lager belastingtarief. Dit geldt echter alleen wanneer er nog geen lijfrentetermijnen zijn ingegaan. Bij de afkoop van een kleine lijfrente ben je wel inkomstenbelasting verschuldigd, maar hoef je geen revisierente te betalen. Je houdt dus aan het eind van het traject een groter bedrag in handen.

De gunstiger regeling is alleen bedoeld voor lijfrentes met een waarden van maximaal € 4.351 euro (bedrag in 2018). Dit is de waarde van de totale lijfrenteverzekering: je mag ‘m dus niet gedeeltelijk afkopen tegen een gunstiger belastingregeling.

Premiebetaling en inkomstenbelasting

De premiebetaling die je hebt afgetrokken van de inkomstenbelasting heeft op dat moment een belastingvoordeel opgeleverd. Het belastingvoordeel is afhankelijk van jouw inkomen. Valt een gedeelte van jouw inkomen in de hoogste belastingschijf, dan zal je 51,95% van de premie als het ware terugkrijgen van de belastingdienst. Is jouw inkomen lager, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt, dan zal het belastingvoordeel lager uitvallen.

Revisierente berekenen

Heeft u een lopende lijfrente die u wilt afkopen? Bekijk dan de rekenhulp revisierente. Hiervoor kunt u terecht op de website van de belastingdienst. met  behulp van de rekentool revisierente van de belastingdienst.  Hiermee kunt u precies zien hoeveel de belasting is die u voor het afkopen moet betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *