Je lijfrente afkopen

Met het afsluiten van een lijfrenteverzekering leg je in feite een spaarpotje aan voor later. In tegenstelling tot bij een gewone spaarrekening, profiteer je bij de lijfrenteverzekering van diverse fiscale voordelen. Daarentegen kan je het geld niet zomaar opnemen en gebruikten. Een lijfrente afkopen leidt namelijk tot een forse aanslag van de belastingdienst.

Ben je in het bezit van een pensioengat?

Dit geldt echter alleen, wanneer je een aantoonbaar pensioentekort hebt. Of er sprake is van een pensioentekort, kan je vaststellen met behulp van de zogenoemde jaarruimte berekening.

Een pensioengat gevonden? En wil je een lijfrente afsluiten om dit te dichten? Prima, maar onthou dat er ook een moment komt waarop je financiële voordeeltjes moeten worden afgerekend. Bijvoorbeeld wanneer je de lijfrente voortijdig wil afkopen. 

Lijfrente afkopen: waarom?

Uiteraard kunnen er diverse redenen zijn waarom je kan besluiten om je lijfrenteverzekering voortijdig te beëindigen. Bij veel mensen is de reden echter behoorlijk voor de hand liggend: acute geldnood.

Kom je in een situatie terecht dat je dringend om geld verlegen zit, dan lijkt het afkopen van lijfrente waarschijnlijk een goed idee: je hebt tenslotte niets aan een appeltje voor later wanneer je op dit moment dreigt te sterven van de honger.

Bekijk goed de gevolgen voordat je een besluit neemt

Maar let op: het afkopen van lijfrente kan behoorlijk ongunstig uitvallen. Om te beginnen is de verzekeraar bij wie je de lijfrente hebt afgesloten, verplicht om 49.5% belasting in te houden. Daarnaast wordt er vaak een boete in rekening gebracht voor het voortijdig beëindigen van de lijfrenteverzekering.

De hoogte van de boete bedraagt meestal 20% over de waarde van je lijfrentepolis. Per saldo krijg je bij voortijdig afkopen van je lijfrente dus vaak maar zo'n 28% van de totale waarde in handen.

Afkopen is erg onvoordelig

Voortijdige beëindiging van de lijfrente is beter bekend onder de naam afkoop. Afkopen is mogelijk, maar hou er echter wel rekening mee dat dit  financieel gezien meestal niet gunstig is: in de meeste gevallen betaal je én een boete aan de verzekeringsmaatschappij, én het maximale belastingtarief van 49,50 procent.

Ook moet je 20 procent revisierente betalen aan de belastingdienst.

Het volledige bedrag wat je laat uitkeren bij het afkopen van een lijfrente wordt in dat jaar meegenomen in jouw belastingaangifte. Aangezien Nederland een progressief belastingstelsel heeft, zal de kans groot zijn dat een gedeelte van jouw inkomen belast gaat worden in het hoge belastingtarief.

Hierdoor zal je uiteindelijk maar een fractie van de waarde van je lijfrentepolis in handen krijgen: reken op zo'n 28 procent. Denk er dus goed over na voordat je besluit een lijfrente af te kopen.

Als je niet zeker weet of je je lijfrente ooit voortijdig moet afkopen

Wil je geld opzij zetten voor later, bijvoorbeeld om je pensioengat te vullen, maar weet je niet precies of je dit geld daadwerkelijk voor langere tijd kunt missen? Dan is het nog maar de vraag of een lijfrenteverzekering of koopsompolis voor jou wel zo'n goed idee is.

Want zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan het voortijdig beëindigen van de afgesloten lijfrente financieel behoorlijk in je nadeel uitvallen.

Andere mogelijkheden om aan geld te komen

Heb je echt dringend behoefte aan het geld van de lijfrenteverzekering? Je kan dan ook eens kijken wat een lening je gaat kosten. Doordat er slechts weinig overblijft van het kapitaal wat je hebt opgebouwd, kan dit wel eens voordeliger uitpakken.

Zeker met de huidige lage rentestand kan het lenen van geld voordeliger zijn dan het afkopen van de lijfrenteverzekering.

Op een andere manier vermogen opbouwen

Misschien is een andere manier van geld opzij zetten, bijvoorbeeld door middel van het ouderwetse banksparen, in jouw geval een betere oplossing. Heb je reeds een lijfrenteverzekering afgesloten en wil je deze afkopen, dan is het verstandig om niet over één nacht ijs te gaan, maar desnoods eerst deskundig advies in te winnen.

Extra inkomen voor later

Met een lijfrenteverzekering zorg je voor extra inkomen op het moment dat je dat het hardst nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je eerder wilt stoppen met werken, of omdat je een pensioengat te dichten hebt. Hiertoe betaal je premie aan de bank of verzekeraar waarbij je de lijfrente afsluit.

Je kan kiezen voor een periodieke betaling in de vorm van banksparen of een verzekering, maar ook voor premiebetaling ineens (koopsompolis). Dit laatste wordt vaak gedaan wanneer iemand een hoop geld ineens te besteden heeft, zoals bijvoorbeeld bij een gouden handdruk. Maar wat als je een eenmaal afgesloten lijfrente wilt beëindigen? De lijfrente afkopen?

Gunstiger regeling voor kleine lijfrentes

Voor mensen met een kleine lijfrente is de belastingdienst gelukkig wat milder: deze lijfrentes kunnen worden afgekocht tegen een lager belastingtarief. Dit geldt echter alleen wanneer er nog geen lijfrentetermijnen zijn ingegaan. Bij de afkoop van een kleine lijfrente ben je wel inkomstenbelasting verschuldigd, maar hoef je geen revisierente te betalen.

Je houdt dus aan het eind van het traject een groter bedrag in handen.

De gunstiger regeling is alleen bedoeld voor lijfrentes met een waarden van maximaal € 4.351 euro (bedrag in 2018). Dit is de waarde van de totale lijfrenteverzekering: je mag 'm dus niet gedeeltelijk afkopen tegen een gunstiger belastingregeling.

Premiebetaling en inkomstenbelasting

De premiebetaling die je hebt afgetrokken van de inkomstenbelasting heeft op dat moment een belastingvoordeel opgeleverd. Het belastingvoordeel is afhankelijk van jouw inkomen. Valt een gedeelte van jouw inkomen in de hoogste belastingschijf, dan zal je 51,95% van de premie als het ware terugkrijgen van de belastingdienst. Is jouw inkomen lager, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt, dan zal het belastingvoordeel lager uitvallen.

Revisierente berekenen

Heeft u een lopende lijfrente die u wilt afkopen? Bekijk dan de rekenhulp revisierente. Hiervoor kunt u terecht op de website van de belastingdienst. met  behulp van de rekentool revisierente van de belastingdienst.  Hiermee kunt u precies zien hoeveel de belasting is die u voor het afkopen moet betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *