Je lijfrente afkopen

Lijfrente afkopenMet het afsluiten van een lijfrenteverzekering leg je in feite een spaarpotje aan voor later. In tegenstelling tot bij een gewone spaarrekening, profiteer je bij de lijfrenteverzekering van diverse fiscale voordelen. Dit geldt echter alleen, wanneer je een aantoonbaar pensioentekort hebt. Of er sprake is van een pensioentekort, kan je vaststellen met behulp van de zogenoemde jaarruimte berekening. Een pensioengat gevonden? En wil je een lijfrente afsluiten om dit te dichten? Prima, maar onthou dat er ook een moment komt waarop je financiële voordeeltjes moeten worden afgerekend. Bijvoorbeeld wanneer je de lijfrente voortijdig wil afkopen. 

Lijfrente afkopen: waarom?

Uiteraard kunnen er diverse redenen zijn waarom je kan besluiten om je lijfrenteverzekering voortijdig te beëindigen. Bij veel mensen is de reden echter behoorlijk voor de hand liggend: acute geldnood. Kom je in een situatie terecht dat je dringend om geld verlegen zit, dan lijkt het afkopen van lijfrente waarschijnlijk een goed idee: je hebt tenslotte niets aan een appeltje voor later wanneer je op dit moment dreigt te sterven van de honger. Maar let op: het afkopen van lijfrente kan behoorlijk ongunstig uitvallen. Om te beginnen is de verzekeraar bij wie je de lijfrente hebt afgesloten, verplicht om 52% belasting in te houden. Daarnaast wordt er vaak een boete in rekening gebracht voor het voortijdig beëindigen van de lijfrenteverzekering. De hoogte van de boete bedraagt meestal 20% over de waarde van je lijfrentepolis. Per saldo krijg je bij voortijdig afkopen van je lijfrente dus vaak maar zo’n 28% van de totale waarde in handen.

Als je niet zeker weet of je je lijfrente ooit voortijdig moet afkopen

Wil je geld opzij zetten voor later, bijvoorbeeld om je pensioengat te vullen, maar weet je niet precies of je dit geld daadwerkelijk voor langere tijd kunt missen? Dan is het nog maar de vraag of een lijfrenteverzekering of koopsompolis voor jou wel zo’n goed idee is. Want zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan het voortijdig beëindigen van de afgesloten lijfrente financieel behoorlijk in je nadeel uitvallen. Misschien is een andere manier van geld opzij zetten, bijvoorbeeld door middel van het ouderwetse banksparen, in jouw geval een betere oplossing. Heb je reeds een lijfrenteverzekering afgesloten en wil je deze afkopen, dan is het verstandig om niet over één nacht ijs te gaan, maar desnoods eerst deskundig advies in te winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *