Help mijn lijfrente komt vrij

Met een lijfrenteverzekering of koopsompolis zet je geld opzij voor een latere periode in je leven, bijvoorbeeld voor na je pensioen. Of juist om eerder te kunnen stoppen met werken. Met een lijfrente uitkering ben je op dat moment verzekerd van een inkomen tot het moment waarop je AOW ingaat. Maar wat als je nog niet zo'n duidelijk doel voor ogen hebt, en je lijfrente komt vrij?

Verder sparen of vrijgekomen lijfrente opnemen?

Met een vrijkomende lijfrente kan je, simpel gezegd, twee dingen doen: souperen of verder sparen. Veel meer smaken zijn er eigenlijk niet. Dat lijkt de keuze in eerste instantie nogal te beperken, maar dat wil niet zeggen dat je over één nacht ijs moet gaan.

Kies je bijvoorbeeld voor periodieke uitkering van je lijfrente, dan heb je daarin de volgende keuzes:

De Direct Ingaande Lijfrente

Met een direct ingaande lijfrente laat je je opgebouwde kapitaal periodiek uitkeren. Je kunt hierbij zelf kiezen of je dit per maand, per kwartaal, per halfjaar of per jaar laat doen. Je kan hierbij kiezen voor een levenslange uitkering, maar dat hoeft niet: je kan de direct ingaande lijfrente ook laten uitkeren voor een bepaalde periode.

Bijvoorbeeld 5 jaar, 10 jaar of tot het moment dat je AOW ingaat. De keuze is aan jou, maar uiteraard is het zo dat hoe langer de periode van uitkering is, hoe lager het bedrag dat je per maand/kwartaal/(half) jaar ontvangt.

De uitkerende bankspaarrekening

Ben je aangekomen op het punt dat je kan zeggen mijn lijfrente komt vrije, dan kan  je met de 'uitkerende bankrekening'-constructie de vrijgekomen lijfrente ook vastzetten op een geblokkeerde spaarrekening. Vervolgens kies je de looptijd van de uitkering.

Kom je tussentijds te overlijden (dus voordat de looptijd van de uitkerende bankspaarrekening voorbij is), dan komt het resterende tegoed ten gunste van je nabestaanden.

Lijfrente komt vrij; Welke keuze is de beste?

Of je kiest voor een direct ingaande lijfrente of voor een uitkerende bankspaarrekening, is uiteraard aan jou: elk concept heeft z'n eigen voor- en nadelen. Zo is bij een uitkerende bankspaarrekening de looptijd en hoogte van je uitkering gegarandeerd, evenals het rentepercentage. Je weet vooraf dus precies waar je aan toe bent.

Aan de andere kant wordt de vaste looptijd door veel mensen ook als nadelig ervaren: een levenslange uitkering is niet mogelijk, simpelweg omdat niemand van te voren weet hoe lang hij of zij nog te leven heeft.

One Thought on “Help, mijn lijfrente komt vrij!”

  • Wanneer mijn lijfrente vrijkomt, kan ik mijn lijfrente dan ook gebruiken gebruiken om een deel van mijn hypotheek af te lossen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *