Fiscaal voordeel met een lijfrente

Met een lijfrenteverzekering of koopsompolis zet je geld opzij voor een later moment, bijvoorbeeld om eerder te kunnen stoppen met werken. Natuurlijk kun je ook op andere manieren kapitaal opbouwen, al was het maar door gewoon ouderwets te sparen. Hierbij profiteer je echter niet van de mogelijke fiscale voordelen van een lijfrenteverzekering. Maar hoe verkrijg je nu fiscaal voordeel met een lijfrente?

Onze overheid hecht aan een gezond inkomen voor hen die vanwege hun leeftijd niet langer deel uitmaken van de arbeidsmarkt. Dit hoeft geen kapitaal te zijn, maar gepensioneerden moeten wel redelijk kunnen rondkomen. Met alleen AOW lukt dat in veel gevallen niet. Een lijfrente kan dan een goede aanvulling op het inkomen zijn. Om het sparen voor de oude dag te stimuleren, heeft de overheid een fiscaal voordeel in het leven geroepen: de mogelijkheid om betaalde lijfrentepremie af te trekken van de inkomstenbelasting.

Van basisruimte naar jaarruimte

Fiscaal voordeelDe mogelijkheid van fiscale aftrek geldt echter lang niet voor iedereen; er moet sprake zijn van een aantoonbaar pensioentekort. Dit in tegenstelling tot vroeger tijden, waarin iedereen aanspraak kon maken op de basisruimte (een standaard bedrag dat in mindering gebracht mocht worden op het inkomen). Deze basisruimte is enkele jaren geleden vervangen door de zogenoemde jaarruimte berekening. Het bedrag dat in de jaarruimte valt, mag je gebruiken voor de opbouw van een lijfrente. Je mag dit bedrag vervolgens aftrekken, oftewel in mindering brengen op je inkomsten. Heb je wel al enkele jaren een pensioentekort,  maar nog geen lijfrente opgebouwd, dan mag je de jaarruimte ook met terugwerkende kracht benutten. Hierbij mag je maar liefst 7 jaar teruggaan.

Uitgestelde betaling

Natuurlijk is het mooi om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel, maar onthou dat er ook een moment komt waarop dit voordeel moet worden afgerekend. Op voorwaarde dat je een pensioengat hebt, mag je de inleg voor de lijfrente dan wel fiscaal aftrekken, maar op het moment dat de lijfrente wordt uitbetaald, komt de belastingdienst weer om de hoek kijken: je betaalt inkomstenbelasting over de lijfrente uitkeringen. (Vandaar ook dat het niet gunstig is om een vrijgekomen lijfrente in één keer te laten uitbetalen.) Een wassen neus dus, dat belastingvoordeel? Dat niet. Heel veel mensen vallen na hun pensionering in een gunstiger belastingtarief, waardoor ze straks dus uiteindelijk minder belasting over hun lijfrente betalen dan dat ze nu zouden moeten doen. Verder kan je er natuurlijk voor kiezen om je voordeel te doen met het feit dat de premie fiscaal aftrekbaar is: het geld dat je daarmee bespaart, kan je op een spaarrekening zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *