Lijfrenteschenking

Wij Nederlanders zijn dol op verzekeren. Uit onderzoek blijkt dat we jaarlijks maar liefst € 4.090,= aan premies betalen, waardoor alleen de Zwitsers ons nog voorbijstreven als duurst verzekerd volk. Dat neemt niet weg, dat de meeste bezitters van een lijfrenteverzekering dolblij zijn met hun lijfrente: zij gebruiken dit extraatje als aanvulling op het pensioen, om eerder te kunnen stoppen met werken of om een lang gekoesterde droom in vervulling te doen gaan. Maar hoe zit het met de dromen van anderen?

Lijfrenteschenking Een lijfrente afsluiten doe je voor jezelf of voor je nabestaanden (dit laatste heet een nabestaandenlijfrente). Maar het is ook mogelijk om met een soort ‘lijfrente-constructie’ je steun te betuigen aan een goed doel. Hierbij betaal je minimaal 5 jaar achtereen jaarlijks een bedrag aan het goede doel van jouw keuze. Er zijn legio goede doelen om te steunen: het epilepsiefonds, stichting Dierenlot, Verhuisdieren, Nationale Boomfeestdag… Je kiest zelf waar je hart en steun naar uitgaat.

Fiscaal voordeel bij een lijfrenteschenking

Bij het afsluiten van een lijfrente kan je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor fiscaal voordeel. Voor een lijfrenteschenking aan een goed doel geldt eveneens dat de belastingdienst je (redelijk) graag ter wille is. Hiervoor gelden uiteraard wel enkele aanvullende voorwaarden.

De belangrijkste voorwaarde is, dat het goede doel van jouw keuze is aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Of een goed doel wordt aangemerkt als ANBI, kan je eenvoudig controleren via de website van de belastingdienst. Steun je een culturele ANBI, dan mag je bij het berekenen van je aftrekpost het bedrag van de lijfrenteschenking verhogen met 25%. Let op dat er voor deze verhoging een maximum geldt van € 1.250,=.

Tot 2014 mocht je een lijfrenteschenking alleen aftrekken als deze was vastgelegd bij de notaris. De belastingdienst heeft de regels echter versoepeld: tegenwoordig mag de lijfrenteschenking via een schriftelijke overeenkomst met de ANBI worden vastgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *