lijfrente voor zelfstandigen zonder pensioen

Wie als zelfstandige werkzaam is, geniet veel voordelen: de mogelijkheid om je eigen tijd in te delen bijvoorbeeld, maar ook de geruststelling dat je niet afhankelijk bent van wie dan ook. Elk uur dat je besteedt aan je onderneming, is een uur dat ten goede komt aan jezelf. Maar dat wil niet zeggen, dat het louter goud is wat er blinkt aan de ondernemershorizon. Het bestaan als ZZP’er kent immers ook veel onzekerheden en valkuilen, zeker op financieel gebied. Een van deze valkuilen is het ‘wie dan leeft, wie dan zorgt’-principe, oftewel het niet stilstaan bij de dag dat je met pensioen gaat. Met het tijdig afsluiten van een koopsompolis of lijfrente kan je echter veel problemen voorkomen. 

Waarom een lijfrente afsluiten?

Lijfrente voor ZZPDe reden dat er zoveel zelfstandigen zonder pensioen rondlopen, is waarschijnlijk gelegen in het feit dat iedere Nederlander recht heeft op AOW. Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd is dus een ieder verzekerd van een maandelijks inkomen, ook hen die niets geregeld hebben. Staar je hierop echter niet blind: rondkomen van alleen een AOW-pensioen is echt geen vetpot, zeker wanneer je nog te maken hebt met woonlasten zoals huur of hypotheek. Vul je je AOW-pensioen echter aan met een lijfrente-uitkering, dan ziet de toekomst er al snel heel wat zonniger uit.

Lijfrente voor zelfstandigen: Stort door, die FOR!

Bijna alle zelfstandigen maken gebruik van de FOR, oftewel de Fiscale OudedagsReserve. Nou ja, gebruik… Ze brengen een bedrag in mindering op hun nettowinst, zodat ze profiteren van een flinke belastingbesparing. De maximale FOR bedraagt 12% van de totale nettowinst, met een maximum van € 9.542,= maar hierbij controleert de belastingdienst niet of dit geld daadwerkelijk opzij wordt gezet voor de oude dag. Je kan dus een flinke FOR opbouwen zonder deze te besteden aan een lijfrente, maar pas hiermee op: wanneer je je bedrijf beëindigd hebt, zul je alsnog moeten afrekenen met de fiscus. De kans is groot dat je opgebouwde vermogen tegen die tijd in het hoogste belastingtarief, dus 52%, zal moeten aftikken. Besteed de FOR dus verstandig en betaal er daadwerkelijk een lijfrente of koopsompolis van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *