Beleggen in goud

Beleggen in goud is misschien wel van de oudste vormen van beleggen. Goud komt al eeuwenlang voor. Denk maar eens aan gouden munten die soms gevonden worden. Wat als je nu voor een pensioen een extra vermogen wilt opbouwen, is beleggen in goud dan een optie?

Waarom is goud zo waardevol?

Er zijn een aantal redenen waarom goud zo ontzettend duur is:

  1. Het is schaars. Het wordt slechts sporadisch gevonden..Dit is de belangrijkste reden.
  2. Status. Goud geeft aanzien.Je kunt het bovendien tonen door middel van het dragen van gouden sieraden.
  3. Vraag en aanbod. Doordat slechts goud bijkomt en de vraag groot is, wordt de prijs hoger. Dit is een kwestie van vraag en aanbod.
  4. Het is een sterk metaal dat niet slijt.

Historische goudprijzen

In de afgelopen 10 jaar lag de historische hoogste goudprijs op ongeveer €44,318 per kilo. De prijs wordt normaal berekend in Amerikaanse dollar, dit is omgerekend in euro`s tegen de huidige koers. Dit was in augustus 2012.  Sinds 2002 is de goudprijs hard omhoog gegaan. Dit is niet verbazingwekkend, aangezien dat de start van de kredietcrisis was.

In onzekere tijden gaat de goudprijs omhoog. Dit omdat het wordt gezien als zeer waardevast. Waar aandelenprijzen naar beneden schieten, zal de goudprijs stabiel blijven of zelfs omhoog gaan.

Tot 1968 werd de goudprijs standaard op $35 per troy ounce. Een troy ounce is omgerekend ongeveer 31,10 gram. Als je dit omrekent naar de kiloprijs met huidige EURO/USD koers, dan kom je op ongeveer €995 per kilo.

De koers op dit moment is ongeveer €35,516 (22 december). Dit houdt dus in als je op het moment van het vrijlaten van de goudkoers 1000€ goud had gekocht, je bijna 35,000 had verdient. Dit zijn rendementen die je alleen bij de early adaptors van de bitcoin ziet en dan had je toch een leuk pensioen opgebouwd en was een pensioentekort niet aan de orde geweest. 

De prijs van goud in de afgelopen jaren

De afgelopen 5 jaar ligt de prijs tussen de 28,000€ en 28,000€. Je ziet wel dat de koers aardig op en neer gaat. Sinds afgelopen september is de prijs weer redelijk hard aan het stijgen.

Risico`s van  investeren in goud

Natuurlijk zitten er aan  het beleggen in goud ook risico`s, net zoals bijvoorbeeld bij beleggen in vastgoed. Je weet natuurlijk nooit wat de prijs gaat doen in de komende jaren. Centrale banken houden bijvoorbeeld nog grote voorraden goud aan en als zij dit bijvoorbeeld op de markt brengen zou dit de koers kunnen beïnvloeden.

Mijn mening over investeren in goud

Let wel, dit is een mening en geen advies. Investeren in goud is geen vorm van beleggen en investeren om op korte termijn veel geld mee te verdienen. Wel ben ik van mening dat het risico lager is ten opzichte van het beleggen in aandelen. En over bijvoorbeeld het speculeren met  crypto currencies nog maar niet te spreken. Met een bedrijf weet je nooit wat er gebeurd. Zo kan een bedrijf failliet gaan, wat bij goud natuurlijk ondenkbaar is.

Er zijn economen die een nieuwe crisis voorspellen. Dat maakt het interessant om te investeren in goud. Komt er echt een crisis, dan is de verwachting dat de goudprijs omhoog zal gaan.

Hoe kan je investeren in goud?

Op de aandelenmarkt kan je op verschillende manieren investeren in goud. Zo zijn er mogelijkheden om aandelen van goudmijnen te kopen.Echter, investeer je dan naast goud als de onderliggende waarden, ook in het bedrijf dat de mijn exploiteert.

Gaat de goudprijs omhoog, maar het de goudmijnen leveren niet zoveel goud op, dan zal je de stijging van de goudprijs niet terugzien in je rendement. Andersom kan natuurlijk ook.

Ook is er de goud future. Dit is een van de financiële instrumenten binnen het financiële systeem. Hiermee koop je als het ware goud in de toekomst tegen de huidige koers. Gaat de koers omhoog, dan kun je voordelig goud kopen. Gaat deze omlaag, dan moet je teveel betalen voor je goud.Wel is het zo dat er niet fysiek goud wordt geleverd, er wordt een afrekening gemaakt tussen de prijs vastgelegd in  de goud future en de marktwaarde.

Er zijn verschillende ETF`s (Exchange traded fund) die zich toeleggen op goud investeringen.

Fysiek goud kopen

Bij bijvoorbeeld Gold Investment kunt u fysiek goud kopen. U krijgt dan goud thuis geleverd. Dit kunt u natuurlijk opslaan en zien als beleggen in goud, maar er  bijvoorbeeld ook uw eigen sieraden van maken.

Het goud wat u kunt kopen via Gold Investments is rechtstreeks afkomstig uit de goudmijnen.

Zij garanderen dat het goud minimaal 99,99% zuiver is. Zuiverder krijg je het dus niet.

Zij bieden op dit moment zelfs 10% korting op de dagkoers!

Beleggen in goud - vrijgesteld van BTW

Koop je goud via gold investments, dan is dit vrijgesteld van BTW. Wil je bijvoorbeeld een exclusief sieraad laten maken, dan betaal je alleen BTW over het arbeidsloon wat je verschuldigd ben. Als je bedenkt dat het overgrote gedeelte van de kosten van een sieraad uit het goud zelf bestaat, kan dit een aanzienlijke besparing opleveren!

Bovendien ben je er 100% zeker van dat jouw sieraad dan ook echt uit puur goud bestaat.