Alternatief voor sparen

Sparen is op dit moment weinig aantrekkelijk met de historisch lage rente. Als je de inflatie en spaarbelasting in ogenschouw neemt dan ga je er zelfs op achteruit. Een alternatief voor sparen is dan ook iets waar meer en meer mensen naar op zoek zijn.

Rendement op een spaarrekening

Dit is historisch laag te noemen. Geld op de bank levert bijna niks op en dat is al een hele tijd aan de gang. Het is twijfelachtig of hier op korte termijn verandering in gaat komen.

De regel is hoe langer je jouw geld vastzet hoe hoger de rente is die je ontvangt. Maar zelfs op dit moment met een termijndeposito is de rente nog steeds erg laag. Daarom is geld voor langere tijd vastzetten ook niet zo rendabel op dit moment. Nooit kreeg je zo weinig rente op een bankrekening.

De rente op een gewone spaarrekening is echter bijna helemaal te verwaarlozen. We zetten hierbij een aantal alternatieven op een rijtje van wat mensen tegenwoordig met hun spaargeld doen.

Alternatief voor sparen en risico

Sparen is nog steeds de meest veilige optie. Zeker als je jouw spaargeld onderbrengt bij een bank die valt onder het depositogarantiestelsel. Op die manier is jouw spaargeld tot en met 100,000€ gegarandeerd veilig.

Alternatieven voor sparen brengen bijna altijd risico`s met zich mee. Hou hier altijd rekening mee. Dat is echter een economische gegeven. Rendement gaat samen met risico. Daarom is het van belang om jouw financiële situatie altijd als leidraad te nemen voordat je een alternatief voor sparen gaat zoeken. Met geld dat je misschien op korte termijn nodig hebt is het niet verstandig om risico te nemen.

Hypotheek aflossen

Sommige mensen kiezen er voor om een extra aflossing te doen op hun hypotheek. Maar voor sommige is de hypotheekrente dermate laag, dat extra aflossen ook niet loont. Zeker als je de belastingaftrek erbij in ogenschouw neemt  

Het is wel zo dat door extra af te lossen je jezelf voorbereid op de toekomstige verandering in de hypotheekrenteaftrek. Deze wordt steeds verder aan banden gelegd.

Daarnaast is dit natuurlijk wel een alternatief waar geen enkel risico aan verbonden is.

Beleggen in aandelen

Bij een alternatief voor sparen denken de meeste mensen aan het beleggen in aandelen. Dit kan je ze zelf doen of door een expert laten doen. Beide opties geven echter geen garanties dat je daadwerkelijk een hoger rendement gaat behalen. En bovendien loop je zelfs het risico dat je een gedeelte van je vermogen kwijt raakt Of in het ergste geval zelfs helemaal.

Beleggen in cryptocurrency

De verschillende cryptocurrency zijn een echte hype op dit moment. De koersschommelingen zijn echter enorm. Je kan er dus ontzettend veel mee verdienen maar ook verliezen. Dit is mijn inziens dan ook een alternatief voor sparen waar je niet zomaar in moet stappen zonder enige kennis. Je moet jezelf hier toch behoorlijk inlezen alvorens hier actief mee aan de slag te gaan. Vragen zoals wat is de beste cryptocurrency wallet en waarom heb je deze nodig moet je toch eerst kunnen beantwoorden alvorens aan de slag te gaan met de verschillende cryptocurrency.

Vastgoed of goud

Het beleggen in vastgoed of goud is een alternatief voor sparen waarbij je meer investeert in fysieke producten. Dit maakt het over het algemeen minder risicovol wat betreft heftige koersschommelingen. Maar zoals altijd is dit geen garantie voor de toekomst. Een crisis op de vastgoedmarkt kan tot scherpe dalingen leiden Aan de andere kant zijn huurinkomsten behoorlijk stabiel. Mede doordat huurcontracten voor lange termijnen worden afgesloten.